Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


victoria_theater

Victoria Theater

Van 1935 tot 1971.

Het Victoria Theater was een bioscoop op de Bergweg in het pand waar later Radio Correct gevestigd werd. In november 1935 opent Victoria haar deuren met als eerste film Twaalf Ambachten en Dertien Ongelukken met Laurel en Hardy en Ladies Should Listen.

De eigenaar is J.C. Dogterom die het pand laat bouwen (de architect is Jac. Van Gelderen), nadat de voormalige bioscoop, Transvalia Theater, in 1934 door de bouwpolitie afgekeurd is. De bioscoop biedt plaats aan 752 man. Ook biedt het enige tijd een theater functie die, naarmate het bioscoopdoek steeds groter moest worden, verloren ging.

Aangezien de bioscoop niet in het centrum van de stad staat wordt het tijdens het bombardement op 14 mei 1940 gespaard. Tijdens de bezetting moet de bioscoop gedwongen zijn deuren sluiten, maar na de bevrijding worden er weer films getoond.

In de jaren zestig wordt de concurrentie van de nieuwe bioscopen in het centrum in de buurtbioscoop gevoeld. Distributeurs zijn niet langer bereid de nieuwste films er in première te laten gaan, wat betekent dat er enkele weken gewacht moet worden op deze films. Met minder inkomsten moet er worden afgeslankt waardoor er minder personeel komt. Toen ook de sfeer veranderde werd er besloten om op 5 januari 1971 de deuren definitief te sluiten.

De laatste film die er draaide was Butch Cassidy and the Sundance Kid. In 1973 vestigde de electronica winkel Radio Correct er zich, maar die is inmiddels verhuisd. Het pand zelf is eind 2021 gesloopt.

Bron: https://defilmkijker.com

victoria_theater.txt · Laatst gewijzigd: 2022/01/30 23:35 door admin2312