Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


radio_correct

Radio Correct

De historie van Correct

Het begin: 1940

De oprichting van 'Verkoopbureau Correct' in de Zaagmolenstraat 106 in Rotterdam met een verkoopruimte van 20m², vond plaats op 3 april 1940 door de heer Frans de Jong. Samen met zijn vrouw en baby woonde hij op 20m² achter de winkel. Gedurende de oorlogsjaren is Frans de Jong een geruime tijd te werk gesteld in Duitsland, toch bleef het bedrijf bestaan, hoewel er in die tijd natuurlijk geen radio verkocht werd.

1948 - 1970

De radio kwam na de bezettingsjaren in steeds meer varianten op de markt en daarom besloot de Jong de winkel, waar tot op dat moment allerhande huishoudelijke apparaten werden verkocht, definitief om te bouwen tot Radio-Speciaalzaak. Harry de Jong kwam als technicus in de zaak bij pa. Een jongeman met liefde voor alles wat met techniek te maken heeft en al snel nam hij het roer over. De toenemende welvaart en de daarmee samenhangende groei van het bedrijf, zorgde ervoor dat Correct meer ruimte nodig had. De aangrenzende panden voorzagen in deze behoefte aan ruimte. De opkomst van de platenspeler en grammofoonplaten bracht Correct in 1957 tot haar tweede specialisatie. In het pand aan de Zaagmolenstraat 102 werd in 1957 de 'Correct platenpijp' geopend, een pijpenlawinkel waar bakvissen en jongeren terecht konden voor de platenprimeurs uit de 'Top of Flop' van Herman Stok.

De opkomst van de televisie, maar ook de enorme toename van audioapparatuur in vele verschijningsvormen, verhoogde de vraag naar serviceverlening in de vorm van installaties, reparaties en onderhoud. Dit leidde tot de oprichting van een onafhankelijke, professionele, eigen technische dienst (Correct Service Center) die in 1965, onder eigen dak, in de Zaagmolenstraat geplaatst werd.

1970 - 1980

Eind jaren zestig was Correct gehuisvest in een tiental verschillende panden in de Zaagmolenstraat en omgeving. In die tijd stond de directeur H. de Jong voor een belangrijke strategische beslissing: Of meer filialen in Rotterdam, of alles onder één dak. In 1971 werd gekozen voor het onder één dak plaatsen van de verschillende Correct activiteiten. Medio 1971 werd een voormalige bioscoop, het Victoria Theater aan de Bergweg, gekocht.

Na een grootscheepse verbouwing, waarbij alleen de contouren van de voormalige bioscoop bewaard zijn gebleven, opende Correct op 29 januari 1973 officieel haar deuren. Rotterdam was een nieuw soort theater rijker geworden: 'Radio Correct'. Een totaaltheater op elektronica gebied, alles voor beeld en geluid onder één dak:

  • 1200 m² verkoopoppervlakte op de begane grond;
  • parkeren in de kelder;
  • kantoren en Technische Dienst op de eerste verdieping.

De opzet was uniek voor zowel Rotterdam als voor heel Nederland. Waren het eerst alleen Rotterdammers die Correct ontdekten, al snel kwam men ook van ver buiten Rotterdam. Het beleid was gericht op eerlijk Rotterdams koopmanschap. Dat sprak aan en mede daarom groeide Correct uit tot een begrip voor de consument en de toeleveranciers uit de handel en de industrie.

1980 - 1990

De technologische ontwikkelingen (video, homecomputer, compact-discspeler etc.) gecombineerd met een beleid dat gericht was op het bieden van de grootst mogelijke keuze voor de consument, leidde begin jaren tachtig tot een steeds verder voortschrijdende super segmentatie in het assortiment. Bij Correct kwam dit tot uitdrukking in onder meer productgroep gerichte acties en activiteiten. Regelmatig verraste Correct Rotterdam en omgeving met verbazingwekkende productshows waarbij werd gestreefd naar productprimeurs. De toename van de vraag naar computers, telecommunicatie, alsmede naar audio- en video-oplossingen in de zakelijke markt, leidde ook begin jaren tachtig tot de gedachte aan de opzet van een business electronics afdeling binnen de Correct formule.

Begin 1986 heeft Wethouder den Dunnen Correct benaderd met de vraag of zij mogelijkheden zagen om een van de panden aan de Ceintuurbaan te benutten om zo verpaupering van de wijken voor te zijn. Correct had plannen om ook in de 'Business Electronics' te gaan en wel op een andere manier dan gebruikelijk, vonden ze zelf. Laagdrempelig met een detailhandelsstructuur. Met de aankoop, verbouwing en eigentijdse inrichting van het voormalige bedrijfscomplex van Brown Boveri werd aan de Ceintuurbaan 111 (13.000 m²) in 9 maanden tijd een voor Nederland volstrekt unieke formule neergezet. Ook van dit gebouw zijn slechts de contouren nog herkenbaar.

1990 - 2000

Correct richtte zich op de komende eeuw, ‘Concept 2000’ kreeg gestalte. Op 20 oktober 1990 werden op de Bergweg het CD/Laserdisc theater, de vernieuwde Personal Audio/Video-afdeling, de sterk vergrote Koopjeskelder, de fotoafdeling en last but not least het Studio Café Restaurant feestelijk in gebruik genomen.

In 1998 geeft Harry de Jong Sr. het roer over aan zijn oudste zoon Frans. Samen met zijn zus Kitty en broer Harry zetten zij het bedrijf voort in de voetsporen van opa en vader. Het pand aan de Bergweg was na het uitbreiden en verplaatsen van diverse productgroepen toe aan een update. Door de verbouwing van het pand werd Correct Consumer Electronics van de kelder tot de nok toe verbouwd. Bij het maken van de plannen werd besloten de ruimte van het Studio Café te gaan gebruiken als winkel.

2010 - 2020

In 2012 Correct start met Correct Smart Wonen: Alles onder één dak aan de Ceintuurbaan en Correct Smart Wonen aan de Bergweg 110.

2014 was een moeilijk jaar voor Correct. Begin februari 2014 overleed de heer Harry de Jong Sr. onverwacht en in mei werd een reorganisatie doorgevoerd om de economische schommelingen op te kunnen vangen. De nieuwe ontwikkelingen, vooral op het digitale vlak, zijn het speerpunt voor de toekomst van de organisatie.

2020 tot heden

Het familiebedrijf bestaat 80 jaar (3 april 2020) en het plan was dit groots te vieren met medewerkers en met speciale acties voor klanten. Echter door de pandemie (COVID-19) zijn de plannen opzij gelegd.

Bron: http://corect.nl

Het 'Correctpand'

Het pand aan de Bergweg/Benthuizerstraat is eind 2021, nadat het jaren leeg had gestaan en op het laatst aan het verpauperen was, gesloopt. De sloop begon in september van dit jaar en in januari 2022 was het hele pand met de grond gelijk gemaakt. De sloop trok vele fotograven en bijna iedere dag werden er wel foto's gemaakt. Op social media, waar de foto's werden gedeeld, waren de reacties veelal van mensen die het jammer vonden dat een gebouw waar zij herinneringen aan hadden (Victoria theater, Correct, de Stoof) werd gesloopt. Op de vrijgekomen plek wordt een appartementencomplex gerealiseerd.

radio_correct.txt · Laatst gewijzigd: 2022/01/31 12:17 door admin2312