Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


jan_steunenberg_en_wim_de_swart

Jan Steunenberg en Wim de Swart

Jan Albert Steunenberg werd op 12 augustus in 1922 in Heemse (Overijssel) geboren, hij overleed op 10 april 1987 in Rotterdam. Willem de Swart werd in 1928 geboren en overleed op 24 september 1981. De geboortedatum en geboorteplaats zijn van hem niet bekend.

Tabaksverkopers

Steunenberg en de Swart waren twee tabaksverkopers die vooral in de jaren zestig en zeventig door veel Rotterdammers, voornamelijk in het Oude Noorden en in Crooswijk werden waargenomen. Wim de Swart heeft diverse tabakswinkels in zijn bezit gehad en het tweetal had een vaste plek op de markt aan de Binnenrotte. Ook op andere markten in de stad waren ze werkzaam.

Ontmoeting

Steunenberg ontmoette de zwaar gehandicapte de Swart in 1960 en deze maakte zoveel indruk op hem dat hij besloot om voor hem te gaan zorgen. Tot aan de dood van zijn kameraad bleef Steunenberg dan ook voor hem zorgen. Hij gaf er zijn studie technisch-tekenen voor op.

De overval

In 1969 werden de twee in hun sigarenwinkel aan de Erasmusstraat overvallen, waarbij Steunenberg verwondingen in zijn gezicht opliep. Bij de overval werd 230 gulden buitgemaakt. In 1970 hoorde de dader anderhalf jaar gevangenis straf tegen zich eisen.

Het einde

In 1979 verhuizen Willem en Jan naar nieuwbouw aan de Rottebocht in het Oude Noorden. Aan de Zwaanshalskade krijgt Willem een invalidenwoning toegewezen en buren moeten triest toekijken hoe hij zijn laatste dagen slijt voor het raam van die woning. Hij komt bijna niet meer buiten, gaat nog wel af en toe naar de markt, maar met steeds meer tegenzin. In september 1981 overlijdt hij op 52-jarige leeftijd aan een hartstilstand. In tegenstelling tot wat de dokters hem aan het begin van zijn leven wijs hadden gemaakt. Volgens hen zou hij niet ouder worden dan ‘tegen de twintig’.

Mens van het jaar 1981

Later datzelfde jaar wordt Jan door zijn collega’s op de markt aan de Binnenrotte benoemd tot Man (en mens!) van het jaar 1981. Voornamelijk vanwege het respect dat zij hadden voor hoe hij Willem had verzorgd. Jan zelf vond dit maar onzin: “Ik heb altijd al een zwakke rug gehad, dit komt echt niet door het rondsjouwen van Wim hoor”. Zelf overlijdt Jan in april 1987.

Foto: Portret van de sigarenwinkelier Swart, achter de sigarenwinkel in de Erasmusstraat 1969 – Stadsarchief Rotterdam – Alex de Herder

jan_steunenberg_en_wim_de_swart.txt · Laatst gewijzigd: 2021/09/08 22:43 door admin2312

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki