Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


coen_moulijn

Coen Moulijn

Coenraadt (Coen) Moulijn (Rotterdam, 15 februari 1937 – Rotterdam, 4 januari 2011) was een Nederlands voetballer uit het Oude Noorden. Hij speelde van midden jaren vijftig tot begin jaren zeventig als linksbuiten bij Feyenoord en het Nederlands elftal.

Debuut

Moulijn debuteerde op zijn zeventiende voor de Rotterdamse club Xerxes, waar hij in zijn jeugd Faas Wilkes zag voetballen. Hij was 1 meter 72 lang en woog 62 kilo. De toenmalige linksbinnen toonde aan over talent te beschikken. In de zomer van 1955 kocht stadgenoot Feyenoord de dribbelaar voor 28.000 gulden, destijds een groot bedrag. Met dit bedrag kaapte de stadionclub de speler weg voor de neus van rivaal en stadgenoot Sparta.

Jeugd

Moulijn groeide op in de Bloklandstraat in het Oude Noorden van Rotterdam. Het muurtje waar hij in zijn jeugd eindeloos tegenaan had gevoetbald, was befaamd maar viel in de jaren tachtig ten prooi aan de stadsvernieuwing. In 1990 is elders in dezelfde straat een speelplaats voorzien van een (nep)'muur' van Coen Moulijn, ontworpen door de kunstenaar Hans Citroen.

In 2014 kwam er een derde versie van het muurtje vanwege de sloop van woningen in de Bloklandstraat en omdat er een fiets- en wandelroute naar het Zwaanshals moest worden aangelegd.

Coen Moulijn werd op nieuwjaarsdag 2011 getroffen door een herseninfarct en overleed drie dagen later op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen daarvan.

Het muurtje van Coen Moulijn in de Bloklandstraat in 2021

Bron: http://wikipedia.org

Z/w foto: Stadsarchief Rotterdam / Ary Groeneveld

Foto muurtje: amateurfotograaf.work

coen_moulijn.txt · Laatst gewijzigd: 2021/09/12 21:32 door admin2312