Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


agniesebuurt

Agniesebuurt

De aan het Oude Noorden grenzende Agniesebuurt is een wijk in het noorden van Rotterdam met zo'n 4300 inwoners.

Hiermee is het de kleinste wijk van het stadsdeel Rotterdam-Noord. De wijk wordt begrensd door de Schiekade, de Bergweg, de Noordsingel, de Heer Bokelweg.

Waar nu de Agniesebuurt ligt, lag vroeger de polder Oost-Blommersdijk. In dit gebied tussen de Rotte en de Rotterdamse Schie, stonden in de achttiende eeuw al wat huizen, maar in de periode 1850-1940 wordt de hele polder volgebouwd. De Agniesebuurt is vernoemd naar de in het midden gelegen Agniesestraat. De naam Agniese is afkomstig van Agniese, de enige dochter van Dieric Bokel. Zij is in 1336 gehuwd met Simon van Benthem, daarna met Gherijt van Herlaer. Door haar huwelijken ging het grootste gedeelte van de goederen van haar vader (ca. 1335) naar andere geslachten over.

De kleinste wijk is ook de wijk met de grootste school: het Technicon-complex, dat dagelijks ruim 10.000 jongeren trekt. In dit gebouw is ook het Jeugdtheater Hofplein opgenomen.

Beeldbepalend zijn ook de bogen van de Hofpleinlijn, die midden door de wijk loopt. Onder de bogen zijn talloze kleinere bedrijven gevestigd.

Bron: http://wikipedia.org

agniesebuurt.txt · Laatst gewijzigd: 2021/08/29 00:08 door admin2312